Slechte gewoontes

Stoppen met roken valt niet mee. Misschien is dat de reden dat een deel der ex-rokers transformeert in haast manische anti-rokers. Het is slecht voor je, het stinkt, je vervuilt je omgeving, bezorgt anderen ongevraagd vreselijke ziektes, we hebben de anti-rook-dominees waarschijnlijk allemaal wel eens aan het werk gezien.

Ik heb deze tirades als oud-roker altijd met enige verbazing aangehoord. Het lijkt er wat mij betreft op dat de ex-roker weliswaar met roken is gestopt, maar de verslaving heeft vervangen door een ander fanatisme. Een minder destructieve gewoonte, dat moet ik toegeven.

Dit blijkt een vrij heldere waarneming te zijn geweest, althans wat Charles Duhigg betreft. In zijn boek ‘The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business’ legt hij uit waarom veel mensen hardnekkig blijven volharden in hun (slechte) gewoontes en waarom het zo vreselijk lastig is om ermee te breken. Gewoontes, ook al weten we dat ze slecht zijn voor ons, vormen ook een beloning. Roken bestrijdt onrust of depressie, eten brengt ons in een vrolijke stemming, het wijntje werkt ontspannend en zelfs de vreselijke relatie heeft een (indirecte) beloning omdat je er zo lekker over kunt klagen bij je vrienden. Dat is ook meteen de reden dat we ze moeilijk afscheid van deze gewoontes kunnen nemen. We nemen onszelf ons ‘snoepje’ af.

Duhigg meent daarom dat we helemaal niet moeten proberen de slechte gewoonte de kop in te drukken, maar moeten vervangen door een gezonder alternatief. Stel dat je wilt stoppen met roken. Kijk dan eerst wanneer de behoefte ontstaat om een sigaret op te steken. Dat kan van alles zijn: je voelt je somber, onrustig, enzovoort. Probeer dan te begrijpen dat die behoefte ontstaat om een bevrediging te krijgen. Je voelt je meer ontspannen of minder down na het roken van de peuk bijvoorbeeld. Als dit mechanisme doorhebt, zoek dan een nieuwe gewoonte om de prikkel te bevredigen. Ga sporten bijvoorbeeld, of maak een ommetje door het park. En als dat niet helpt, mag je ook een anti-rook-dominee worden. Allen Carr is er beroemd mee geworden…

PS: Ook toepasbaar op het werk om van nare gewoontes constructieve routines te maken.