Hazenslaapje

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Je bent vaak alleen. Dat is niet alleen productiviteitsverhogend, het betekent in mijn geval dat ik schaamteloos kan toegeven aan de behoefte even op de bank te liggen en de ogen te sluiten.

Veel langer dan een half uur duurt dit liggen meestal niet, soms loopt het uit tot driekwartier, maar dan is het ook echt gedaan. Langer dan een halfuur slapen doe ik zelden. Maar het helpt me enorm: ik kan met hernieuwde energie weer verder.

Echt schamen doe ik me er niet voor, al komt de gedachte wel eens bovendrijven dat een vreemde het waarschijnlijk behoorlijk vreemd zou vinden als hij me slapend aantreft op de bank. Ik zou mijn antwoord paraat hebben: werkt productiviteitsverhogend. Ja, ja, hoor ik de vreemdeling dan keihard denken. Het zal wel. Die vent is gewoon lui.

Michael Hyatt, blogger en bestuursvoorzitter van Thomas Nelson Publishers, vond het hazenslaapje tot voor kort ook een enigszins vreemde gewoonte van zichzelf, al voelde hij letterlijk de voordelen. Totdat de persoon die hij was opgevolgd hem bekende ‘het’ ook te doen en Hyatt besloot zich erin te gaan verdiepen. Wij hazenslapers blijken in ieder geval in goed gezelschap te zijn. Leonardo da Vinci deed het, Napoleon was een fan, president John F. Kennedy gaf er zich gretig aan over, Winston Churchill kon er wat van en Ronald Reagan stond erom bekend. En ze hadden er allemaal om hun eigen redenen baat bij.

Nieuwsgierig geworden door de ervaringen van deze beroemdheden, dook Hyatt in het wetenschappelijk onderzoek over de hazenslaap. Uit diverse onderzoeken blijkt onze gewoonte inderdaad een slimme bezigheid: een hazenslaapje verhoogt de alertheid; helpt een burn-out voorkomen; verscherpt het horen, zien en ruiken; verkleint de kans op hart- en vaatziekten en verhoogt de productiviteit. Hazenslapers zijn dus helemaal niet lui, het zouden wel eens de meest productieve mensen kunnen zijn die je kent, concludeert Hyatt. Wie ben ik om hem tegen te spreken?

Tot slot nog een paar tips om het meeste uit je hazenslaapje te halen: doe het elke dag, slaap niet langer dan een halfuur, probeer op een donkere plek te gaan liggen, houd je warm tijdens de slaap en gebruik een plek waar collega’s je niet kunnen betrappen. Die laatste tip heb ik dus niet nodig. Ik slaap mezelf productief in ongestoorde afzondering. Hoera voor het kantoor aan huis.